Gemiddeld raakt een riool één keer in de 5 jaar verstopt. De gemiddelde Nederlander probeert dan liever eerst zelf zijn riool te ontstoppen, voor hij/zij hulp inroept. Misschien kent u zichzelf hier een beetje in? Juist voor de doe-het-zelvers hebben wij nu een aantal tips om uw ontstopping te verhelpen.
Afvoer wastafel, keuken en of vaatwasser
Wanneer alleen de afvoer van de wastafel, keuken of vaatwasser verstopt zit, controleer dan eerst of er geen rotzooi in of onder het roostertje zit. Indien dit het geval wel is, draait u het rooster los met een schroevendraaier en verwijderd u het vuil. Mocht dit niet het geval zijn, controleer dan de sifon (waterslot) van de afvoerbuis. Vaak is dit gemakkelijk door het dopje onderaan de sifon los te draaien. Draai eerste het deel aan de wasbak los en daarna dat aan de muur of grond. Maak de sifon schoon aan een andere wasbak. Kijk ook met een zaklamp in de buis die de muur of grond ingaat op een verstopping. Deze buis kan vaak ook losgemaakt worden. Werkt dit niet, probeer dan met een veer van minimaal 6 tot maximaal 10 millimeter doorsnede de ontstopping eruit te draaien. Sluit hierna de wasbak weer opnieuw aan en laat indien mogelijk heet water door de afvoer lopen om te controleren of de afvoer nu wel goed loopt.
Verstopte toilet beneden en of boven
Controleer of uw wc verstopt zit door een speelgoedje, toiletblokje, verfrisser of wc rol. Als dit het geval is, kunt u die makkelijke met een rubberen handschoen verwijderen. Anders is het vaak een te grote prop wc papier. Laat de wc wat vollopen met water, zodat de ontstopper onder komt. Spoel de ontstopper af met warm water en plaats die er recht in. Ga een paar keer krachtig op en neer, om een zuigend effect te krijgen. Zo komt de prop los en kunt u hem doorspoelen. Een tip is om meerdere malen door te spoelen. Werkt dit nog niet, kunt u het toilet nog demonteren of een loodgieter bellen.
Copyright: Eteb Loodgieters